Tel. 023 - 5653767 of 06 - 22988711 | e-Mail richard@rbtc.nl

Ervaringen met coaching

Gérard Wolbert, consultative coach in Den Bosch

Richard is een betrokken coach die het traject van te voren goed uitgelegd. Hij heeft een uitstekende aanpak omdat hij het proces de tijd en ruimte geeft die het nodig heeft. Hij stimuleert en motiveert je in de goede richting en vergroot je zelfvertrouwen. Hij gebruikt de methode Voice Dialogue zodat ik mijn belemmerende overtuigingen kon loslaten en dat werkt prima. Mijn doelen zijn volledig bereikt en ik heb als inzichten gekregen dat belemmerende overtuigingen niet je leven hoeven te bepalen. Het boek Belemmerende overtuigingen wat Richard heeft geschreven, geeft daarbij een goed inzicht in het proces.
Richard heeft een rustige en evenwichtige benadering. Ik vond Richard zeer professioneel, waarbij hij ook de persoonlijke relatie weet te stimuleren. Hij heeft een goede en juiste betrokkenheid. Ik werd gecoacht in een huiselijke sfeer en de locatie is prima bereikbaar.

Afdelingshoofd, Almere

Richard is een betrokken coach die je gericht en gestructureerd inzicht biedt in jezelf en je door middel van Voice Dialogue helpt om belemmerende gedachten tegen te gaan. Hij doet dit op een vriendschappelijke wijze die ruimte en vertrouwen geeft.

Birgit Groenendijk, Gouda

Dank voor al je hulp! Ik voel me nu echt in staat positief verder te gaan in mijn leven en alle obstakels met vertrouwen te overwinnen.

Waarom kiezen opdrachtgevers voor mij?

Waarom kiezen opdrachtgevers voor mij?

Je begrip van de situatie.
Je bent onafhankelijk.
Je bent een professionele sparringpartner.
Je hebt me ontzorgd.
We hadden heldere afspraken.
Je had heldere stappen en een mooie opbouw van het coachtraject.
Je hebt een mooie achterliggende theorie.
Er zijn blijvende resultaten.
Mijn medewerkers zijn heel enthousiast!

Waarom kiezen cliënten voor mij?

De totaalbenadering: alle aspecten van de mens.
Het gebruik van Voice Dialogue.
Je hebt een stevige persoonlijkheid.
Ik  kan iets komen halen bij je.
Het boek Belemmerende overtuigingen is prettig leesbaar en heel herkenbaar.
Goede coach!
Ik wil de overtuiging ‘Ik ben het niet waard hier te zijn’ loslaten.
Jij presenteerde je als een coach vanuit je ZIJN.
Omdat je mijn docent was bij de coachopleiding.
Ik kwam bij jou uit omdat je een affiniteit met spiritualiteit had maar tevens uit het bedrijfsleven kwam.
Omdat jouw aanpak mij aansprak: via het onbewuste bepaalde obstakels weghalen.
De werkwijze was transparant en dat had je ook zodanig gecommuniceerd.
De bereidheid budgettair mee te denken.
Ik ben al lang op dit vlak bezig, maar zonder echt resultaat; ik had het idee dat ik met jou nu wel eens een keer resultaten zou boeken.
De 'ontledende' gesprekken en de praktische huiswerkopdrachten die daaruit voortkomen.
Toen we eenmaal waren begonnen werd ik positief getroffen door je persoon en werkwijze.
Voor het effect van de sessie ben ik je zeer dankbaar; ik voel het effect nu nog steeds.
Je komt op mij over als iemand die echt empathisch is, veel inzet wil tonen en ook goed onderlegd is in het toepassen van Voice Dialogue.
De belemmerende overtuigingen zijn weg gebleven.
Jij was toen net hetgeen ik nodig had.

Gabriël van den Brink, Hoogleraar wijsbegeerte bij Centrum Ethos aan de VU, Leiden

Spiritualiteit aan zee
Het is nu ruim anderhalf jaar geleden dat ik kennis maakte met Richard Buijtenhek, die in Zandvoort een eigen praktijk heeft als coach en psychotherapeut. Ik kwam met hem in contact na een tip van mijn jongste zoon en ik ging met hem in zee omdat ik met allerlei vormen van stress te kampen had. Rugpijn, slecht slapen en ontevredenheid over de manier waarop het op mijn werk ging. Enkele maanden terug sloten wij de coaching af en ik kan alleen maar zeggen dat ik me stukken beter voel. Wat is er in die tussentijd gebeurd? Niet zo veel, behalve dat we het hebben gehad over mijn belemmerende overtuigingen.

Mijn wat? Jazeker, mijn belemmerende overtuigingen.

Dat zijn in algemene zin denkbeelden die deel uitmaken van je persoonlijkheid en verhinderen dat je geestelijke of emotionele vrijheid hebt. Ze horen bij bepaalde subpersonen die jou tegen allerlei gevaren willen beschermen. Ze zetten je dan ook aan tot gedragingen waarmee je dat gevaar op afstand houdt. Bijvoorbeeld door te zeggen dat je beter je best moet doen omdat je anders de liefde van je ouders niet waard zou zijn.

Het probleem is alleen dat zo’n stem uit het verleden komt en weinig met de realiteit van het moment te maken heeft. Je bent al lang geen kleine jongen meer en de angst om de liefde van je ouders te verliezen vormt een ingebeeld gevaar. Intussen kan het vasthouden eraan je in de werkelijkheid enorm hinderen. Want die stem dringt zich op de meest onverwachte moment aan je op en laat je dingen doen of zeggen die je geestelijke vrijheid onnodig inperken.

De verzameling van belemmerende overtuigingen en daarmee verbonden subpersonen is zeer divers. Voorbeelden die veelvuldig voorkomen zijn de harde werker (gunt zichzelf nooit een moment van rust), de rationalist (heeft overal een verstandelijke verklaring voor), de pleaser (wil niemand voor het hoofd stoten) en de perfectionist (het is eigenlijk nooit goed genoeg). Het hangt er natuurlijk maar vanaf welke subpersoon in jezelf sterk aanwezig is maar wat ze gemeen hebben is dat ze op het ego zijn gericht en achterhaald gedrag in stand houden.

Uiteraard is er tijdens mijn coaching bij Richard wel meer gebeurd dan het bespreken van dat dit soort overtuigingen. Praten alleen lost immers weinig op. De uitdaging is om ook affectief de confrontatie aan te gaan met subpersonen die je dwars zitten. Dat gebeurt door middel van een zo geheten voice dialogue. Daarbij zet je twee stoelen tegenover elkaar: in de ene stoel ga je zelf zitten, in de andere zit een subpersoon. Doordat je beurtelings op beide stoelen plaats neemt en hardop een dialoog tussen jezelf en de betreffende overtuiging voert, kun je die laatste loslaten of in elk geval afzwakken. Die oefening kan best confronterend uitpakken maar ze is wel effectief.

Een van de dingen die ik leerde was dat je niet alleen gehinderd wordt door dingen die je ouders vroeger gedaan of gezegd hebben, maar ook door herinneringen die zij op hun beurt overhielden aan hun eigen jeugd. Blijkbaar kun je belemmerende overtuigingen van generatie op generatie doorgeven. Zo bestaat de kans dat je de onvrijheden van je eigen ouders herhaalt, juist op het moment dat je vastbesloten was om het allemaal heel anders te gaan doen.

Wat ik in meer positieve zin overhield aan de sessies met Richard is dat ik meer waardering voor de spirituele dimensie van het leven kreeg. Ons bestaan hangt niet alleen van het ego met zijn rare streken af, maar ook van een ziel die diep in ons iets heel anders wil: bloeien, een vrije vlucht maken en nieuwe ervaringen opdoen. Daar heeft onze zakelijke en rationeel gerichte cultuur te weinig aandacht voor.

(Het toeval wil dat er vorige maand een mooie studie over de geschiedenis van de ziel verschenen is. Daarin toont een Noorse geleerde aan dat de ziel ook in het Westen altijd heel belangrijk is geweest. Dus wat dat betreft staat Richard met zijn nadruk op het spirituele zeker niet alleen).

Inmiddels is er een publicatie verschenen over Belemmerende overtuigingen. Daarin zet Richard zijn denkbeelden en werkwijze op een buitengewoon heldere manier uiteen. We maken bovendien kennis met Robert en Nadine, twee partners die met de bekende impasses van het moderne leven worstelen. Hij wordt door de rationalist in zichzelf geplaagd, met als gevolg dat hij moeilijk zijn gevoelens uit. Zij gaat gebukt onder een innerlijke perfectionist die maakt dat ze een veel te volle agenda heeft. Van hen wordt niet alleen een levensecht portret geschetst, je gaat ook zien hoe een belemmerende overtuiging in de praktijk kan uitpakken.

Beide figuren worden op een slimme manier aan de lezer voorgesteld. In eerste instantie lees je over de ambivalenties waar twee Nederlanders van middelbare leeftijd zoal mee worstelen. Maar halverwege het boek blijken ze beiden een coaching bij Richard Buijtenhek te doen. Op die manier kun je dat proces van binnenuit volgen. Het laat niet alleen zien dat zijn aanpak een effectieve is maar ook dat hij zelf grote mensenkennis heeft. Misschien zijn die twee dingen wel hetzelfde.

Eigenlijk neem ik nu het stokje van mijn jongste zoon over. Zijn tip om eens te gaan praten met Richard Buijtenhek heeft me veel gebracht. Ik aarzel dan ook niet om mensen die met zichzelf in de knoop zitten te adviseren bij hem langs te gaan. Het gaat je zeker helpen.

Manon de Jongh, Mind Detective, Velsen-zuid

Coaching via Skype
Het was super om Voice Dialogue coaching met Richard te ervaren, waaronder ook via Skype. Richard biedt een warme veilige sfeer en deze was ook voelbaar tijdens de sessie op afstand. Door op bepaalde momenten door te vragen stuurde hij mij goed aan in het proces om bij de essentie te blijven van wat ik wilde oplossen. Het is verrassend wat er naar boven komt en het probleem kon ik direct tijdens het consult in de kern aanpakken. Ik voelde me direct daarna lichter en ik ben superblij dat de gewenste verandering blijvend is geworden. Ik kan je coaching sessies met Richard van harte aanbevelen!

Vincent Geljon, directeur Blue Boat Company, Amsterdam

Transformatie Coaching
Tijdens een communicatietraining van Richard kwam bij mij duidelijk de behoefte naar voren om verder te kijken naar mezelf. In een coaching traject van 9 maanden heb ik naar mezelf kunnen kijken en kunnen ontdekken wat ik wil en waar ik sta. De confrontatie aangaan met je ”Sub” personen, middels de Voice Dialogue methode, is confronterend en kan zwaar zijn. Het geeft je echter enorm veel inzichten en uiteindelijk een enorme bevrijding als je de sub-personen weet te overtuigen om geen deel meer van je leven uit te laten maken. De wijze waarop Richard mij in dit hele proces stap voor stap heeft begeleid heb ik als zeer waardevol ervaren, zijn geduld en inzicht zijn onmisbaar bij een proces als Voice Dialogue. Zowel zakelijk als privé ben ik een stuk evenwichtiger geworden en heb ik veel meer rust kunnen creëren en geleerd om te genieten van het leven.

Barry, senior beleidsmedewerker Provincie Flevoland (te Lelystad), Hoogkarspel

Ik heb de coaching ervaren als een doorbraak. Ik wist best waar mijn verbeterpunten lagen, maar niet hoe ik ze ook echt kon bereiken. Verandering voelde toen onnatuurlijk en was daardoor moeilijk vol te houden. De voice dialoge met Richard heeft echt diep in mij belemmeringen weggenomen die mijn ontwikkeling in de weg stonden.

Suzannah Vree, communicatiemanager, Haarlem

Ik kan een coaching door Richard van harte aanbevelen. Richard vraagt goed door, zodat de coachvraag echt duidelijk wordt en je tot de kern komt. Aan de andere kant speelt hij ook in op wat zich aandient, dus je hoeft je niet tot 1 ding te beperken, maar kunt met van alles komen. Richard ziet scherp wat er aan de hand is en stelt daardoor de juiste vragen. Het is mij echt gelukt om te veranderen in overtuigingen en gedrag op punten waar ik al heel lang tegenaan liep. Ik ben er erg blij mee!

Dik

Beste Richard, De coaching die ik van jou heb mogen ervaren was confronterend soms zo dat ik bij mezelf vast liep en dat ik op dat moment bij jou even niet verder kon. Tegelijkertijd heb ik tgv jou coaching meer gevoel en inzicht gekregen hoe in mijn relatie met Maaike mijzelf op te stellen daar waar zij en ik nogal eens vast lopen waar het om cruciale zaken gaat. (dat is waar het allemaal om begonnen is). Ook kan ik beter begrijpen hoe het werkt bij een vrouw en dan in het bijzonder Maaike. Haar ideeën denkwijze niet proberen te veranderen maar respecteren (t’ is zoals t’ is) en aan mij hoe er mee om te gaan. Nogmaals bedankt voor de goeie zorg en coaching.

Alicia, communicatiemanager, Amsterdam

Richard luistert goed naar je wensen en gaat daarbij doortastend te werk. Hij vraagt regelmatig om feedback tijdens de sessies wat je het gevoel geeft dat jij in control bent. De coaching zelf is erg gestructureerd en op maat gemaakt afhankelijk van je wensen of behoeftes. Niets is te gek. Door de methodes die Richard hanteert, ga je echt tot de kern en hij helpt je om het uiterste uit jezelf te halen. Enorm bedankt, Richard!

Eric, informaticus, Utrecht

De coaching voelt erg goed! Het gaat fijn en ik zit een heel stuk beter in mijn vel. Ik ben echt blij dat ik deze voortgang heb gemaakt in het afgelopen half jaar. Heel erg bedankt daarvoor. Tot ziens!

Aagje Spierieus, gastvrouw begrafenisonderneming, Zandvoort

De coaching heb ik als heel leerzaam, vertrouwd en heel prettig ervaren. Veel geleerd en daar bedank ik je voor.

Aly

Gaandeweg was er bij mij een hoop onzekerheid ingeslopen. Tijdens de coaching heb ik ingezien dat dat uiteindelijk vooral met eigen houding te maken heeft. De Voice Dialogue methode heb ik niet gedaan, maar na lezen van het boek “Ik en mijn Ikken” ga ik regelmatig met mezelf in gesprek en dat werkt voor mij goed. Doordat ik soms flink moest doordenken kom je op dingen die je dus eigenlijk wel weet, maar die behoorlijk weggezakt zijn. Ik heb de coaching als zeer verhelderend ervaren en sta weer voor mezelf.

Een teamleider

Richard is een ervaren, rustige coach die met je tot de kern van problemen komt zonder het te problematiseren. Door het via de methode van Voice Dialogue door jezelf te laten bespreken ruim je oude barrières op en ontstaat nieuwe ruimte. Het is een methode en geen trucje. Je moet je er wel voor open durven en kunnen stellen en durven ervaren.

Klaas Snijder, medewerker planning en control, Provincie Flevoland.

Op een moeilijk moment in mijn ambtelijke loopbaan werd mij door mijn werkgever de mogelijkheid geboden om door middel van coaching aan mijzelf te werken. Daarbij werd Richard aanbevolen, omdat ik al een aantal andere methoden had beproefd (zoals cognitieve gedragstherapie), maar toch ‘terugviel’. Richard wist met behulp van zijn kennis en deskundigheid en door gebruik te maken van door hem beproefde hulpmiddelen mijn vertrouwen te wekken, mijn problemen te analyseren en terug te brengen naar een aantal ‘belemmerende overtuigingen’. Door middel van Voice Dialogue is het ons gelukt om alle subpersonen te ‘neutraliseren’ en in combinatie met een Levenskeuzetest heb ik veel meer het gevoel van vrijheid kunnen terugvinden in mijn leven. Ook is mij veel duidelijker geworden waar ik zowel privé als zakelijk plezier in beleef. Richard heeft van begin tot eind gezorgd voor een vertrouwd gevoel, aanpassing van de coaching aan het tempo waarin ik veranderde en de juiste ‘duwtjes in de rug’ als er drempels moesten worden genomen. Ik kan deze coach(ing) van harte aanbevelen.

Birgit

Via een vriendin kwam ik in contact met Richard. Ik was al een tijdje bezig mezelf te onderzoeken om bepaalde zaken in m’n leven wat helderder te krijgen. Van vele dingen was ik mijzelf wel min of meer bewust, maar ik was niet in staat er echt wat aan te doen.

Na eerst mijn belemmerende overtuigingen geïnventariseerd te hebben, heeft Richard mij stapje voor stapje meer inzicht laten krijgen in mijn denkprocessen en handelwijzen. Voice Dialogue vond ik een bijzonder middel hiertoe, maar het werkte. Het leverde direct inzichten op of aanknopingspunten om tot inzichten te komen. Richard heeft me op een doortastende wijze geleerd mezelf echt te ‘zien’ en me als dat nodig was ook weer bij de les gehaald: “wil je doorgaan, of laten we het hierbij?” Want, o wat kan het lastig en confronterend zijn om naar en in jezelf te kijken. Ik ben zelfbewuster en heb meer daadkracht. Door Richards coaching is transformatie ontstaan, ik ben ‘ontstroefd’, en de flow zet door. Dat geeft een heerlijk gevoel! Dank!

Nico

Ik was ervan overtuigd dat alle negatieve ervaringen mij overkwamen. Richard is een tijdje naast mij komen lopen en hield daarbij af en toe een spiegel omhoog waardoor ik me bewust werd van mijn eigen rol.

E. Boom, Den Haag

Mij werd Richard aangeraden door een collega die mij het inzicht gaf dat mijn “thematiek” zich manifesteerde in beperkende overtuigingen en dat die overtuigingen mijn leven in onbalans hielden. Na een snelle start kwamen we in een verdiepingsfase terecht waarbij hetgeen in de sessies werd aangeraakt en aangepakt op bewust en onbewust niveau buiten de sessie zijn werk deed. Eigenlijk onverwacht is de balans naar de goede kant gaan hellen en daarnaast de overtuiging dat ik de vaardigheid heb om de zaak in balans te houden en ook rustig kan accepteren als het even wat minder in balans om vanuit die rust de dingen te doen en te laten om de balans weer te vinden. De rol van Richard was vooral door een mengeling van meegaan en tegengas te geven de balans in beweging te brengen en het veranderproces gaande te houden. Dat heeft hij uitstekend gedaan.

Frans Kannekens, adviseur huisvesting, Lelystad

Ik had een ongelukkig gevoel en op aanraden van een collega ben ik met Richard aan een coaching traject begonnen en met succes. Na een wat moeizame start waarbij ik problemen had om me te verplaatsen in de sub-persoon tijdens de Voice Dialogue sessies zijn er veel issues aan de orde geweest waar ik me totaal niet van bewust was maar die veel invloed hadden op mijn functioneren. De kunst zal zijn om dit te blijven onderkennen en niet terug te vallen in negatieve gedachten. Dankzij de sessies met Richard, zijn openheid en het wederzijdse vertrouwen ontstaan en is mijn kijk op het leven weer een stuk positiever geworden. Een aanrader voor iedereen die wel eens een goed gesprek wil en zichzelf beter wil leren kennen. Richard bedankt.”

Hans Vos, medewerker programmacontrol, Lelystad

Zoals meerdere cliënten zullen hebben ervaren, begon ook ik met de nodige reserves aan het coaching traject. Op voorhand wist ik niet waarin ik gecoacht moest worden. Richard weet dat echter effectief, via vele vragen, op tafel te krijgen. In mijn geval had ik last van onzekerheid en kon ik mij moeilijk uiten. De voice-dialogue die Richard voorstelde lukte aanvankelijk wel, maar uiteindelijk kon ik mijn hoofd niet voldoende leeg maken om in de sub-persoon te kruipen. Enige verhelderende gesprekken en een veranderde werkomgeving, afgesloten met een training ‘Geïnspireerd Communiceren’ hebben mij weer op de juiste koers gezet. Richard, bedankt!!

Adèle Bouwhuis, trajectbegeleider jongerenwerkplaats OCTRA

Richard Buijtenhek heeft mij door middel van voice dialoque een verrassend inzicht gegeven in de reden van mijn rij angst. Ik ben doormiddel van voice dialoque teruggegaan naar het ontstaan van die angst, inmiddels 21 jaar geleden, door onder ogen te zien waar mijn angst vandaan kwam, durf ik nu zonder angst in de auto te stappen. Ik had nooit gedacht dat dit me nog zou lukken. Richard, is een fantastische warme en geduldige coach.

Robert Appelman, applicatieanalist, Middenbeemster

Ik heb dankzij de coaching van Richard mijn leven weer op orde gekregen en ben niet meer bang voor veranderingen. Zowel privé als zakelijk was mijn leven een beetje een chaos geworden en zag ik vele beren op de weg. Ik zie nu juist de kansen van veranderingen in en heb vooral structuur in mijn leven teruggekregen. Daarnaast is Richard een open persoon welke mij een veilig en vertrouwd gevoel heeft gegeven, waardoor de diepgang van het traject heel erg hoog is geweest.

Eveline Hekkenberg, klassiek homeopaat/spiritueel therapeut, Belfeld (Limburg)

De sessie met Richard heeft mij een diep inzicht gegeven in bepaalde stukken over mezelf. Hij weet exact de kern te raken. Hierdoor was een diepe transformatie mogelijk.

Ingrid Gordijn, energetische geneeskundepraktijk voor mens, dier, natuur, Zandvoort

Ik ervaar Richard als een mens, die zijn levenservaringen en het steeds weer opnieuw bewust worden om volledig zichzelf te zijn, echt leeft. Dit maakt hem voor mij, met zijn kwaliteiten en gaven, een unieke coach. Deze kracht van hem, is een prachtige bijdrage aan de wereld. Ik wens vele mensen, bedrijven dat ze net als ik, hun weg naar Richard vinden.

Ton Zonneveld, administrateur, Velserbroek

Ik kwam bij Richard voor coaching, omdat ik de neiging had om de aandacht op te eisen van de omgeving door een stuk onzekerheid in mijzelf. Met de hulp van de coaching van Richard, kan ik nu de aandacht op de ander richten en de onzekerheid is vervangen door voldoende zelfvertrouwen. Ik kan iedereen Richard van harte aanbevelen.

Waarom kiezen cliënten voor mij? II

Ik wilde mijn belemmerende overtuigingen loslaten.
Je ervaring.
Goede credentials en testimonials.
Mooie mini introductie belemmerende overtuigingen.
Ik had de verwachting van goede resultaten.
Ik werd mij bewust van eigen belemmerende overtuigingen.
Bewust wording van gedoe in eigen leven.
Je was de sleutel tot succes.
 Ik kreeg een heel goed en compleet beeld van mij en mijn problemen.
De totaalbenadering: alle aspecten van de mens.
Het gebruik van Voice Dialogue.
Een concreet veelbelovend vooruitzicht.
Je hebt een stevige persoonlijkheid.
Ik  kan iets komen halen bij je.
Het boek Belemmerende overtuigingen is prettig leesbaar en heel herkenbaar.
Ik zie het als een mogelijke manier om mijzelf te ontwikkelen.
Goede coach!
Een prettig iemand.
Ik had blokkerende gedachten.
 Ik wil de overtuiging ‘Ik ben het niet waard hier te zijn’ loslaten.
Jij presenteerde je als een coach vanuit je ZIJN.
Omdat je mijn docent was bij de coachopleiding.
Ik kwam bij jou uit omdat je een affiniteit met spiritualiteit had maar tevens uit het bedrijfsleven kwam.
Je liet toen bij die presentatie een frisse, open en opgeruimde indruk achter.
Omdat ik een goede referentie had.
Omdat jouw aanpak mij aansprak: via het onbewuste bepaalde obstakels weghalen.
De combinatie met wandelen in de natuur sprak me aan.
De concrete methodiek met voice dialogue was helder en het was duidelijk langs welke weg het coachingstraject zou gaan plaatsvinden.
Je gaf een spirituele "touch" aan je werk, dat sprak mij erg aan (je stond open voor het spirituele en was geen "hardcore" business coach).
De gedegen inventarisatie die een duidelijke richting op ging.
De werkwijze was transparant en dat had je ook zodanig gecommuniceerd.
Het huiswerk cq vragenlijst ter voorbereiding.
De bereidheid budgettair mee te denken.
 Je workshop Belemmerende Overtuigingen sprak me erg aan.
Ik ben al lang op dit vlak bezig, maar zonder echt resultaat; ik had het idee dat ik met jou nu wel eens een keer resultaten zou boeken.
Ik was door je workshop weer eens pijnlijk bewust geraakt van het feit dat belemmerende overtuigingen mijn leven bepalen (en behoorlijk verzieken) en dat ik daar nu eens echt aan wat wil doen.
Ik moet wel het gevoel hebben dat er progressie inzit; dat merk ik door afspraken die ik naar aanleiding van onze gesprekken met mezelf maak.
De resultaten; omdat ik progressie zag en voelde, kon ik mijzelf en de wereld met andere ogen zien en ervaren.
Onze samenwerking.
Je totale en creatieve benadering en know-how (kennis en kunde), maar ook gericht te werk gaan.
Het feit dat alles bespreekbaar is en we altijd uitgaan van wat er in het moment speelt.
Gespiegeld worden in wat ik doe en waar ik sta.
De 'ontledende' gesprekken en de praktische huiswerkopdrachten die daaruit voortkomen.
Echt in de praktijk met mijn problemen bezig zijn, maar wel op een tempo/intensiteit die ik aankan.
Je flexibele aanpak, erg goed.
Toen we eenmaal waren begonnen werd ik positief getroffen door je persoon en werkwijze.
Vooral de combinatie van een zeker realisme en het streven naar wijsheid sprak me aan.
 Ik merkte na een tijdje ook de positieve uitwerking van onze gesprekken.
De coaching is een hele goede ervaring voor mij geweest.
Voor het effect van de sessie ben ik je zeer dankbaar; ik voel het effect nu nog steeds.
Je komt op mij over als iemand die echt empathisch is, veel inzet wil tonen en ook goed onderlegd is in het toepassen van Voice Dialogue.
Volgens mij was jij in 2010, toen je mij coachte, veel beter dan sommige andere trainers in het geven van Voice Dialogue sessies omdat jij tijdens de sessie echt in ging op de emoties van de cliënt.
Volgens mij was jij toen (2010) je tijd al ver vooruit door zulke intensieve emotionele trainingen te KUNNEN geven; veel collega's van jou konden dat niet eens!
De belemmerende overtuigingen zijn weg gebleven.
De reden dat ik bij je terug kwam en bleef was ons goede contact, waarbij we open en eerlijk waren.
Met name de effectiviteit van de Voice Dialogue sessies, hierbij worden er echt dingen opgelost; dit voelt voor mij heel prettig/ lichter.
Dat ik bij je bleef kwam door goede ervaring met jou.
Je bent iemand die zelf ook in het bedrijfsleven ervaring heeft opgedaan en daar lering uit heeft getrokken.
Ingaan op praktische situaties en doornemen hoe daarop te reageren.
Via de Voice Dialogue methode bepaalde belemmeringen wegnemen.
Ik had het gevoel dat het goed klikte tussen ons!
Ik heb jouw begeleiding in het verleden als zeer prettig ervaren.
Jij was toen net hetgeen ik nodig had.
Dat we een tijdje samen op gelopen zijn, heb ik als steunend ervaren.

Ervaringen met de Levenskeuzetest

Trees Smolders, spiritueel therapeut, Diessen

De test heeft mij een helder beeld gegeven van wat ik werkelijk wil in het leven en is een grote stimulans bij het daadwerkelijk vormgeven aan wat ik wil.

Ed Nales – De Meern

Zowel in mijn werk, als in mijn privé leven, ervaarde ik steeds terugkerende manieren van denken en handelen, die mij niet meer gelukkig maakte. Het maken van de Levenskeuzetest en de verrijkende gesprekken, die ik met Richard heb kunnen voeren, hebben mij inzichten gegeven, die voor mij een grote stimulans zijn, in het werken naar optimale zingeving. Ik besef me dat er nog de nodige stappen genomen zullen moeten worden, maar het effect wat het nu al heeft, geeft me al een gevoel van verrijking.

Allan Schaap, Freelance fotograaf, Lelystad

Ik heb een aantal jaren geleden de Levenskeuzetest gedaan. Het was echt een “eye opener ” voor mij vanaf het moment dat ik binnen liep tot het einde. Ik heb mijzelf en mijn kwaliteiten beter leren kennen en zou iedereen eigenlijk aanraden om deze coaching bij te wonen. Zodoende heb ik in december 2011 een 3 daagse communicatie training in Zandvoort bij mogen wonen. Ik ben eigenlijk niet zo een “prater” maar heb daar echt mijn grenzen weten te verlengen en heb daarnaast ook heel veel lol gehad met de verschillende oefeningen. Ik heb ook 6 bijzonder aangename mensen leren kennen en heel veel met deze groep gedeeld omdat het simpelweg goed voelde. Het heeft mij ontzettend veel geholpen in het dagelijkse leven. Ik zal deze cursus en de leuke groep mensen dan ook nooit vergeten.

Suzan Borra, Amsterdam

Door een reorganisatie bij mijn werkgever kwam ik bij Richard terecht. De Levenskeuzetest was voor mij de enige en juiste keuze om meer inzicht te krijgen in mijn sterke en zwakke kanten, nodig voor een volgende stap in mijn leven. De test heeft mij bijzondere inzichten in mijzelf gegeven en heeft nu al zijn werk gedaan. En dat binnen 2 weken!! Geweldig! Ik gun iedereen dit mee te maken. Er worden met de professionele begeleiding van Richard grote stappen gezet op weg naar je ware ik.

Eigenaar consultancybedrijf

Vanmiddag zat ik met een vriend samen om onze profielen aan te scherpen. Toevallig had ik de levenskeuzetest in mijn tas zitten en las met hem samen mijn ideale werkdag door! Het mooie was dat de zoals ik die beschrijf het afgelopen jaar de manier is geweest waarop ik heb gewerkt en mijn bedrijf heb opgebouwd! Heel treffend dus en erg mooi het weer te lezen en te ervaren dat het eigenlijk al aardig uitgekomen is. Ook wat betreft de andere onderdelen blijft het erg kloppend en is het gewoon echt wie ik ben. Dus nogmaals complimenten! 

Dat wilde ik je ff zeggen!

Interim manager

Hey Richard, ik heb een enorme ontwikkeling doorgemaakt sinds ik de Levenkeuzetest heb gedaan. De afgelopen paar maanden sta ik soms versteld van het feit wat er nu allemaal op mijn pad komt. Een maand of wat geleden heb ik iemand ontmoet die absoluut op mijn golflengte zit. Hij triggerde mij in de richting van interim management / HR / Cricis management en intermediair. Met andere woorden mijn kracht als “mensen mens” veel meer inzetten binnen het vakgebied “mens en werk”. Dit voelt enorm goed!! Dit alles is ook exact in lijn met de levenskeuzetest. Het mooie is dat deze man een eigen zaak heeft en dit wellicht in de toekomst wil overdragen. Betreft een consultancy bedrijf op het gebied van HR/Interim management en coaching. Vanwege de bijzonder sterke klik die we hebben is hij graag bereid mij te helpen om of tot een eerste samenwerking te komen, mij aan een eerste opdracht te helpen en mij in te voeren in de sector. We zien wel hoe eea verder loopt, maar het zal me niets verbazen als onze samenwerking nog veel verder gaat. Deze week heb ik dan ook definitief de knoop doorgehakt en ga nu concrete stappen zetten om dit alles verder invulling te geven. Jij gaf in Juni al aan dat dingen op een gegeven moment “vanzelf” gaan en op je pad komen als je in de juiste richting zit, … en voilà! Terwijl ik dit schrijf ben ik eigenlijk weer verbaasd! Geweldig om te mogen ervaren!! Mooi he? :-)

Roger – manager IT

Via een oud collega van mij ben ik bij Richard terecht gekomen voor het doen van de levenskeuzetest. Zijn carrière switch was mij opgevallen en het maakte mij nieuwsgierig hoe hij tot deze keuze die keuze was gekomen. Diep van binnen wist ik namelijk dat ik ook toe was aan een verandering in mijn carrière omdat ik het simpelweg niet meer met plezier deed en er nauwelijks voldoening uithaalde. Ik worstelde met de vraag: “maar wat dan”? Het proces dat ik samen met Richard heb doorlopen gedurende deze test was echt super! Ik werd terug geworpen naar mezelf en tot nadenken gezet over meest basale zaken in mijn leven, terug naar de kern, terug naar de daadwerkelijke drive in mijn bestaan. De uitkomst was absoluut geen verrassing voor me, maar het is er nu veel meer aan de oppervlakte, veel bewuster, tastbaarder en geeft me nu de kracht en energie om echt deze nieuwe weg in te slaan!

Klaas Snijder, medewerker planning en control, Provincie Flevoland

Op een moeilijk moment in mijn ambtelijke loopbaan werd mij door mijn werkgever de mogelijkheid geboden om door middel van coaching aan mijzelf te werken. Daarbij werd Richard aanbevolen, omdat ik al een aantal andere methoden had beproefd (zoals cognitieve gedragstherapie), maar toch ‘terugviel’. Richard wist met behulp van zijn kennis en deskundigheid en door gebruik te maken van door hem beproefde hulpmiddelen mijn vertrouwen te wekken, mijn problemen te analyseren en terug te brengen naar een aantal ‘belemmerende overtuigingen’. Door middel van Voice Dialogue is het ons gelukt om alle subpersonen te ‘neutraliseren’ en in combinatie met een Levenskeuzetest heb ik veel meer het gevoel van vrijheid kunnen terugvinden in mijn leven. Ook is mij veel duidelijker geworden waar ik zowel privé als zakelijk plezier in beleef. Richard heeft van begin tot eind gezorgd voor een vertrouwd gevoel, aanpassing van de coaching aan het tempo waarin ik veranderde en de juiste ‘duwtjes in de rug’ als er drempels moesten worden genomen. Ik kan deze coach(ing) van harte aanbevelen.

Philippe – Utrecht

Ik had behoefte om mijzelf eens goed onder de loep te nemen en me af te vragen; wat wil ik nog meer doen met mijn leven en als ik dat weet, hoe dan? Na het volgen van de Levenskeuzetest bij Richard zijn er meteen veel zaken in mijn leven in beweging gebracht en gek genoeg ook op zijn plaats gekomen. Zo kreeg ik bijvoorbeeld al binnen 2 maanden een andere baan. Met deze test als bagage kan ik me nu veel meer richten op wat ik werkelijk wil doen en hoe ik dat kan bereiken. Je staat er van te kijken wat je allemaal nog in je mars hebt! Richard heeft het beste uit mijzelf weten te halen. Levenskeuzentest bij Richard: Gewoon doen!

Alexandra von Coburg-Borzel – Wassenaar

De Levenskeuzetest heeft in een paar weken tijd een groei van mijn persoonlijkheid teweeg gebracht, die anders jaren zou hebben geduurd. Door de intelligente en sensitieve begeleiding van Richard ontmoet je snel je ware kern en wordt er op efficiënte manier een bewustwordingsproces op gang gebracht!

Marloes – Landsmeer

Aangezien ik nogal was vastgelopen in mijn leven, was het Coachingstraject ‘Levenskeuzetest’ mij op het lijf geschreven. Richard heeft mij geholpen belangrijke zaken op een rijtje te zetten en er structuur in aan te brengen. Op deze manier heb ik houvast gekregen voor de speurtocht naar zingeving in mijn leven.

Dolf Cornelius, projectmanager, Amsterdam

De Levenskeuzetest was een heel aparte gewaarwording. De combinatie van ratio en mijn onderbewuste ‘weten’ welke via meditatie naar boven kwam heeft mij zeker nuttige informatie opgeleverd. Ik ben nu bewust van mijn innerlijke drijfveren en de doelen die ik wil nastreven. Nu nog de stappen zetten om deze doelen te kunnen bereiken.

Stef de Beurs, zelfstandig workshopleider, Hoorn

Richard, de wijze waarop je de verbanden hebt gelegd tussen zingeving, identiteit, overtuigingen, kwaliteiten, gedrag, omgeving en actie, is zeer verhelderend. Ook vond ik je manier van begeleiden heel warm en begripvol, waarbij je tevens de structuur goed in stand hield, waardoor ik me aan het proces kon overgeven.

Ervaringen met Mindful Spreken

Mariska van Dijk, kwaliteitscoördinator, Veenendaal

De opbouw van de training is rustig en toch maak je grote stappen vooruit. De groep maakt het veilig jezelf te zijn en ook dit helpt om de stappen te maken. Aan het eind van de training kost het weinig moeite voor de groep te praten. Het heeft me geholpen beter contact te maken en meer vanuit mezelf te praten.

Vincent Geljon, directeur Blue Boat Company, Amsterdam

De communicatie training was voor mij een leuke en zeer leerzame zoektocht naar de belemmeringen die ik heb bij het communiceren voor groepen maar ook in face-to-face gesprekken. De omgeving die door Richard gecreëerd wordt tijdens de cursus zorgt voor een veilige en vertrouwde plek waar je de ruimte en de hulp krijgt om die zoektocht te voeren. Ik vond het heel prettig rust en ruimte te vinden in mijn hoofd en meer te luisteren en communiceren vanuit mijn gevoel, iets wat wellicht zweverig kan klinken, maar ondanks mijn nuchterheid of misschien juist daardoor, wel degelijk werkt.

Hans Vos, medewerker programma control, Lelystad

De training communicatieve vaardigheden heb ik als positief en constructief ervaren. In een klein gezelschap intensief ‘voor de leeuwen gegooid’ te worden lijkt eng, maar wordt al vlot vanzelfsprekender. Richard weet op een rustige wijze iedereen aan het praten te krijgen, en je ziet de ‘cursisten’ groeien tijdens de training. Deze kleinschalige training kan ik iedereen met een blokkade op dit gebied aanraden.

Daniëlla Geljon-van Gent, directeur Blue Boat Company, Amsterdam

Gun jezelf deze training! Iedereen kent wel dat opgeluchte en bevrijdende gevoel nadat je eens flink je huis hebt opruimt. Alle kastjes uitgemest, oude troep weggegooid waarvan je eerst dacht het echt nodig te hebben. Maar na een tijdje heeft het geen betekenis meer voor je, en wordt het ballast. Je gaat je irriteren aan de troep, maar opruimen doe je niet, want je weet eigenlijk niet hoe je het op moet ruimen. Je gooit immers nog geen oude schoenen weg voordat je andere hebt gekocht. Dat is niet comfortabel, niet veilig, je weet niet waar je aan toe bent. Met andere woorden je gunt jezelf de ruimte niet. Wat deze training bij Richard mij heeft geleerd is dat je jezelf best ruimte mag gunnen. Het wezenlijk contact maken met mensen die je om 10 uur ’s ochtends op de eerste trainingsdag nog nooit hebt ontmoet, is doodeng. Maar ik kan bijna niet met woorden omschrijven hoeveel deze contacten mij gebracht hebben. Dat ik heb mogen ontvangen. Dat ik het mezelf heb toegestaan te mogen ontvangen. Die eerste dag kwam ik letterlijk en figuurlijk met heel veel ballast binnen. Ik had een koffer en een tas bij me omdat ik in het hotel bleef slapen. Maar ook onzichtbare ballast die ik al een hele tijd met me mee sjouwde. Dat wist ik toen nog niet, maar nog geen dag later werd het mee opeens zo helder en duidelijk. Ik hoef niet altijd maar met die ander in mijn omgeving bezig te zijn. Ik mag ook best gewoon IK zijn, dat IK gewoon goed genoeg is. En ook echt voelen dat je er bent, niet het alleen denken, want dan ben je er eigenlijk gewoon niet. Je hoeft het niet alleen te doen in deze training, dat is het mooie. Richard maar ook je mede cursisten gaan je hier ontzettend bij helpen. Mindful Spreken klinkt vaag, dat vond ik ook. Maar gun het jezelf Richard, een bijzonder mens, te ontmoeten en je door hem te laten inspireren om je IK ook echt je IK te laten zijn.

George Jörning, Zandvoort

De Communicatietraining Mindful Spreken van Richard Buijtenhek was voor mij één grote openbaring. Het heeft mij ontzettend goed gedaan. Van de eerste tot en met de laatste minuut heb ik genoten. Steeds als ik aan deze momenten denk, krijg ik een warm gevoel over me. En wat een fijne sympathieke medecursisten zaten er in de groep. Om nooit te vergeten. De vakmanschap van Richard heeft grote indruk op mij gemaakt.

Juf op lagere school, Rijssen

Ik had me opgegeven voor de training geïnspireerd communiceren omdat ik me belemmerd voelde in het spreken voor de groep en in de groep, omdat ik mezelf niet interessant mocht vinden. Ik kwam erachter dat deze belemmering te maken had met mijn zingeving. Ik ben namelijk christen en mijn levensdoel is: God de hoogste plaats geven in mijn leven. Doordat ik te veel met mijn hoofd communiceerde gaf het geen goed gevoel als ik in de belangstelling stond. Ik begreep nu waar dit gevoel vandaan kwam; als ik in de belangstelling stond had ik het idee dat God niet de eerste plaats had maar ikzelf en dat is ook logisch als je vanuit je hoofd spreekt en je eigen gedachten naar buiten komen. Als ik Gods Geest beter door me heen laat stromen zal ik ook vaker vanuit zijn Geest spreken, doen, ja: LEVEN! Dit wist ik al, maar nu landde het pas! In deze training gaat het om ieders eigen zoektocht. Iedereen is met andere dingen bezig en het gaat er ook niet om wie gelijk heeft, dat was ook erg prettig om mee te maken. Wat ik ook geleerd heb is hoe belangrijk luisteren is, niets zeggen of vragen, maar alleen luisteren. Vaak zitten de antwoorden al diep bij jezelf van binnen. Deze training helpt echt om die antwoorden naar boven te krijgen. Nogmaals Richard: Mijn complimenten en bedankt! Ik zal de sfeer, gezelligheid, het vertrouwen in de groep, de liefde onder elkaar en de locatie aan de zee blijven herinneren.

Ingrid Kok, praktijk voor natuurgeneeswijze, Enkhuizen

Na een trainingsweek Speaking Circles® in Ossendrecht bij Richard is er voor mij veel veranderd. Ik ben sterker in mijn kracht gekomen en voel me gemakkelijker als ik nu over mezelf moet spreken. Het is opvallend hoe iedereen in z’n eigen proces terecht komt. Ikzelf heb ervaren dat ik in die korte tijd van een week, diepe blokkades heb kunnen oplossen en loslaten in een snel tempo. Ik voelde me gesteund en gehoord door de groep. Bij Speaking Circles® voelt het namelijk heel veilig om jezelf te laten zien zoals je werkelijk bent. Ik heb het als heel waardevol ervaren en kan het anderen van harte aanbevelen. Het doet wat met je.

Madeleine Niepoth, coach, Alkmaar

Ik vraag me af waarom je dit juweeltje niet vaker deelt. Het is zo prachtig!

Kirsten Groot

De training was best nuttig voor mij. Het verbaasde mij dat ik in zo’n korte tijd van totaal niets kunnen zeggen toch 10 minuten voor de groep heb staan praten. Het is in de ‘echte’ wereld nog steeds niet echt makkelijk om helemaal bij mijzelf te blijven in een moeilijk gesprek. Maar, ik probeer het geleerde wel toe te passen en het gaat langzaam aan wel iets beter.

Tineke Buijtenhek, coach en trainer, Zandvoort

Na 3 jaar Speaking Circles® bij Richard is mijn leven veranderd! Door de veiligheid tijdens een Speaking Circle®, durf ik naar mijn gevoel én essentie te gaan, waardoor ik minder woorden nodig heb om meer te zeggen. Dit verrijkt mijn leven enorm!

Aagje Spierieus, gastvrouw begrafenisonderneming, Zandvoort

Heb de training Mindful Spreken ervaren als heel leerzaam en ook dat ik niet de enige ben die tegen deze dingen aanloopt. Ben heel blij dat ik het ervaren heb en ben zeker al begonnen het in praktijk te brengen. Heb veel gewerkt sinds de training en was heel bewust aan het werk. Zal blijven oefenen en merk dat het ook werkt en ben zeker zelfverzekerder geworden. Dat voel ik aan alles.
Ben ook blij dat ik jou heb ontmoet, het was puur op intuïtie dat ik reageerde op jouw stukje in de krant. De mensen vragen ook hoe ik zo bij jou terecht gekomen ben. Zoals je bij de eerste kennismaking al zei, ben ik ook blij dat jij op mijn pad gekomen bent met zoveel vertrouwen. Dat maak je niet vaak meer mee.

Suzan Borra, Amsterdam

2e training:
Wat was het weer leuk en heerlijk om je terug te zien in het jeugdhuis achter de kerk. Ik heb daar mooie momenten beleefd en gisteravond was ook weer een geweldige belevenis. Je hebt het weer tot een bijzonder en zacht geheel gebracht en dat is precies wat mij raakt. Richard, ik wens je nog vele mooie SC avonden.

1e training:
Na deze hele speciale 3 dagen wil ik je bedanken voor alle goede zorgen. Je hebt het met veel zorg georganiseerd en nog steeds denk ik na en terug aan de vele mooie momenten die voorbij kwamen. Ik zal dit niet gauw vergeten. Je hebt dus niets teveel gezegd van te voren. Voor mij was dit erg de moeite waard en er komt op welke manier dan ook een vervolg. Ik heb het sterke vermoeden dat het leven nu opnieuw begint voor mij. Ik heb met veel nieuwe zaken kennis gemaakt waaronder de belangrijkste: spiritualiteit. Ook al was dit er al eerder in mijn leven, ik heb het uitgeschakeld maar heb er nu opnieuw kennis mee gemaakt en voel dat het stroomt en ben daar heel dankbaar voor.

Ingrid Gordijn, holistisch therapeut, Zandvoort

Wat een zinvolle en mooie ervaring waren de 3 communicatie-dagen bij Richard! Of je nu wel- weinig- of géén ervaring hebt in het spreken voor groepen is onbelangrijk…… Mensen vanuit verschillende invalshoeken boekten voor deze unieke Speaking Circle® training in Zandvoort. Wat je hierin leert is om via allerlei ademhalings- en aandachtsoefeningen bewust je lichaam te ervaren. Het is immers zo menselijk om alleen vanuit het hoofd te denken, te praten… Van essentieel belang voor het spreken vanuit jezelf is de verbinding tussen ogen – hart – voeten en de grond. Je leert om te gaan staan voor een groep, oogcontact te houden met je “publiek” en door bewust adem te halen laat je je woorden komen en dat gebeurt ook! Het is een fascinerende gebeurtenis om te zien dat tijdens de eerste dag iedereen al staat te praten voor de groep. Als een warm bad komt de positieve feedback naar jou als spreker toe. Voor sommigen is het applaus nog wat onwennig en het waarderend luisteren van de groep is een fijne belevenis. Ook werd er ervaren wat stiltes doen tijdens het spreken en die blijken dus erg belangrijk te zijn. Er werd door Richard op een speelse manier oefeningen aangereikt. Als een rode draad loopt passende muziek door de dagen heen en lachsalvo’s brachten veel ontspanning, saamhorigheid en humor. Ik heb fijne dagen beleefd en ik vroeg me af hoe de wereld eruit zou zien als een groot deel van de mensen authentiek spreekt en waarderend luistert! Ik word er in iedergeval blij, bespraakt en gelukkig van!

Een enthousiaste managementassistente, Zandvoort.

Ik heb met veel plezier en in een ontspannen sfeer de 3-daagse communicatietraining “Speaking Circles®” bij Richard Buijtenhek te Zandvoort gevolgd. Ik ben mij nog bewuster van mijzelf en mijn eigen gevoel geworden. Ik ben meer ontspannen en heb goed leren “aarden”; wat erg goed van pas komt in het minder nerveus zijn, als ik een groep ga toespreken; of iets moet gaan zeggen tijdens een vergadering. Tijdens de training hebben we veel lol gehad en was er veel vertrouwen en aandacht voor elkaar. Ik kom zeker nog eens naar een “Speaking Circles® avond” om het geleerde nog eens te oefenen en de gezelligheid te ervaren.

Roos de Jongh, medewerkster bij een gemeente, Alkmaar

(Roos is assistente in de training)

Wat voor mij het mooiste was, dat is toch om te observeren hoe iedereen van die enorme stappen nam. Ik bekeek het natuurlijk als assistente vooral vanuit de ogen van een ‘mogelijke trainer in de dop’ en dat is waar ik het meeste van genoten heb. Wat ik het beste vind in de training is de veiligheid die er gecreëerd wordt. Naar mijn idee gebeurt dat al door iedere keer weer te beginnen met de ‘be with’ oefening (1 op 1). Ik vind dat heel sterk en doordat er ‘in de ogen gekeken wordt’ is een ieder al begonnen met het contact maken, waardoor er al een stukje drempel is weggenomen aan angst om daarna te gaan vertellen. De beste oefeningen vond ik trouwens echt de (ondersteunende) coaching oefeningen. Heel sterk!

Nelly Tames, voetreflexmasseuse, Hem

Ik heb de communicatietraining als zeer verhelderend ervaren voor mezelf en zie alweer uit naar de vervolgcursus. Ogenschijnlijk zijn er niet echt spectuculaire dingen gebeurd zoals bij sommige andere cursusleden, maar ik sta wel sterker in mijn kracht dan voor de cursus. Jouw begeleiding is warm, hartelijk en met veel respect naar de deelnemers toe. Je stelt de juiste vragen als iemand het even niet meer weet of er doorheen zit. Hartelijk dank voor de manier waarop jij de cursus tot uitdrukking brengt!

Vincent Geljon, directeur Blue Boat Company, Amsterdam

Transformatie Coaching
Tijdens een communicatietraining van Richard kwam bij mij duidelijk de behoefte naar voren om verder te kijken naar mezelf. In een coaching traject van 9 maanden heb ik naar mezelf kunnen kijken en kunnen ontdekken wat ik wil en waar ik sta. De confrontatie aangaan met je ”Sub” personen, middels de Voice Dialogue methode, is confronterend en kan zwaar zijn. Het geeft je echter enorm veel inzichten en uiteindelijk een enorme bevrijding als je de sub-personen weet te overtuigen om geen deel meer van je leven uit te laten maken. De wijze waarop Richard mij in dit hele proces stap voor stap heeft begeleid heb ik als zeer waardevol ervaren, zijn geduld en inzicht zijn onmisbaar bij een proces als Voice Dialogue. Zowel zakelijk als privé ben ik een stuk evenwichtiger geworden en heb ik veel meer rust kunnen creëren en geleerd om te genieten van het leven.

Mindful Spreken
De communicatie training was voor mij een leuke en zeer leerzame zoektocht naar de belemmeringen die ik heb bij het communiceren voor groepen maar ook in face-to-face gesprekken. De omgeving die door Richard gecreëerd wordt tijdens de cursus zorgt voor een veilige en vertrouwde plek waar je de ruimte en de hulp krijgt om die zoektocht te voeren. Ik vond het heel prettig rust en ruimte te vinden in mijn hoofd en meer te luisteren en communiceren vanuit mijn gevoel, iets wat wellicht zweverig kan klinken, maar ondanks mijn nuchterheid of misschien juist daardoor, wel degelijk werkt.

Dick Vos, directeur Qi Company, Heerhugowaard

De communicatietraining van RBTC is een training waarin Speaking Circles de rode draad vormen. Er zijn verschillende aspecten te benoemen:

– Spreken in het openbaar: het leren spreken in het openbaar is natuurlijk een van de hoofddoelen.

– Contact maken vanuit het zelf: ik zelf heb veel gehad aan het leren contact maken in het hier en nu. Dat resulteert in “Uit het hart spreken” en niet uit het “hoofd”. Dus uit je gevoel leren spreken en niet uit het denken. De eerlijkheid en de openheid die dat oplevert binnen de groep is opzienbarend.

– Overtuigingen: de belemmerende overtuigingen die tijdens de training duidelijk worden kunnen worden opgelost

Veel daarvan gebeurt tijdens de training. Soms door hulp van Richard.

– Bewustwording: in deze training is bewustwording een leidraad voor persoonlijke ontwikkeling.

Daarmee is deze training voor alle cursisten een openbaring geweest op verschillende gebieden. Het is fijn om te doen en op deze manier te leren. Als mens ben ik weer een stap gevorderd en dat voelt als zowel een overwinning als een opluchting.

Jacqueline Snijders, inspecteur, Lisse

Toen ik aan de trainingsweek in Ossendrecht begon dacht ik dat het niets voor mij zou zijn. De andere cursus die ik eigenlijk wilde, was vol en zo kwam ik bij Speaking Circles® terecht. Ik wilde zien waar mijn kracht lag en dacht dat een andere cursus geschikter zou zijn….Nou…dat heb ik geweten…. Wat ik nu weet is, dat de kracht ligt in mezelf…door mezelf (en er) te ZIJN. De begeleiding was super, het voelde vertrouwd en vol respect. Als je struikelde werd je zachtjes opgevangen, niets was gek of raar om te zeggen, te vragen of te doen. Door de training ben ik veel over mezelf te weten gekomen, zoals wat mijn blokkades waren. Ik heb deze kunnen doorbreken, vooral door vertrouwen; het vertrouwen dat de groep en Richard me gaf. Ik ben me van alles heel bewust geworden. Bewuster in het luisteren naar wat anderen te zeggen hebben en eerlijk naar mezelf zijn en dit uit te dragen. Doordat ik heb geleerd in mijn kracht te gaan staan, spreek ik nu uit wat me op het hart ligt, en dit geeft mij een grote innerlijke vrijheid. De vervolgcursus heeft mij, mijn groei laten zien die ik doorgemaakt heb na de 1e Speaking Circle®. Hierdoor ben ik eigenlijk alleen maar sterker geworden. En heb nog meer vertrouwen gekregen in mezelf en ben daadkrachter geworden. Ik merk ook dat ik mezelf duidelijker kan (en durf) uit te drukken doordat ik vanuit mijn gevoel spreek en niet meer zo in mijn denken zit. In deze cursus ben ik ook meer over mezelf te weten gekomen, waardoor ik heel bewust weer verder kan groeien in mijn ontwikkeling. De band met mijn dochters is ook hechter geworden en door mijn ervaringen te communiceren met hun, komen ook hun blokkades aan het licht. Dan zie je maar weer hoe onbewust je bepaalde dingen doorgeeft aan je kinderen. En dat is ook weer een bewustwording. Zo zie je maar wat zo’n cursus teweeg brengt. Mijn dochters zijn in ieder geval zo enthousiast geworden van mij, dat ze volgend jaar ook een trainingsweek Speaking Circles mee gaan doen!

Yvonne, verpleegster EHBO-post strand, Zandvoort

De eerste keer Speaking Circles® was op een jubileumavond van een spirituele vereniging en was min of meer een cadeau aan zijn leden. Ik wist wel een beetje waar het over ging, maar was toch best wel onzeker en zenuwachtig. Toen ik op de bewuste avond tijdens een oefening opeens voor iemand moest gaan staan en lang oogcontact moest maken, werd ik wel wat verlegen en nerveus. De minuut duurde lang, maar de ander moest het ook doen en dat gaf een soort solidariteitgevoel. De avond werd langzamerhand opgebouwd en het laatste onderdeel vond ik lang niet zo moeilijk meer, omdat er een goede regelmatige opbouw in zat. Steeds langer praten en het werd steeds makkelijker, omdat je het al een paar keer had gedaan. Het was toch wel goed dat ik niet wist dat de laatste oefening 4 minuten praten was voor de grote groep (8 personen), want als ik dat wél van te voren had geweten, was ik er misschien uit faalangst niet heen gegaan!

Allan Schaap, freelance fotograaf, Lelystad

Ik heb een aantal jaren geleden de Levenskeuzetest gedaan. Het was echt een “eye opener ” voor mij vanaf het moment dat ik binnen liep tot het einde. Ik heb mijzelf en mijn kwaliteiten beter leren kennen en zou iedereen eigenlijk aanraden om deze coaching bij te wonen. Zodoende heb ik in december 2011 een 3 daagse communicatie training in Zandvoort bij mogen wonen. Ik ben eigenlijk niet zo een “prater” maar heb daar echt mijn grenzen weten te verlengen en heb daarnaast ook heel veel lol gehad met de verschillende oefeningen. Ik heb ook 6 bijzonder aangename mensen leren kennen en heel veel met deze groep gedeeld omdat het simpelweg goed voelde. Het heeft mij ontzettend veel geholpen in het dagelijkse leven. Ik zal deze cursus en de leuke groep mensen dan ook nooit vergeten.

Eefke, docent Engels, Den Haag

Ja was erg fijn om bij te wonen. Mooie dingen geleerd: goed luisteren, zachte blik geven, ademen en aarden voordat je spreekt. Nogmaals bedankt voor de uitnodiging.

Deelneemster verdiepingsworkshop

Ha Richard, heel hartelijk dank voor de mooie dag gisteren! Het was een mooie ervaring voor allemaal zo te Zien, fijn dat je er zelf ook van genoten hebt. Een aanrader, ook voor m’n zus Liesbeth.

Ronald Mulder, Hoofddorp

Ik vond het een fijne en geslaagde dag waarin ik veel heb geleerd en meer over mijzelf te weten ben gekomen. Het was een bijzonder inspirerende groep. Nogmaals dank voor deze dag!

Johanna de Lange, wijkverpleegkundige, Rijswijk

Training Mindful Spreken bij Richard. De groep bestond uit 11 mensen, ik vond dat een fijn aantal, niet te groot en ook niet te klein. We waren van een verschillend pluimage en van diverse leeftijden. Daar was niet veel van te merken, want we worstelden met hetzelfde probleem: contact maken met jezelf en van daaruit contact maken met de ander. Richard heeft respectvol de groep begeleid. Tijdens de training Mindfull Spreken bij Richard heb ik ervaren hoe veilig het kan zijn om thuis te komen bij jezelf en van daaruit in contact te staan met de ander. Echte ontmoetingen vinden dan plaats. Spreken vanuit je gevoel geeft meer inhoud aan de “speech “ dan spreken vanuit je hoofd, je kennis. Deze training bij Richard vind ik echt een aanrader.

Deelnemer training Mindful Spreken

Ik heb de training ervaren als een zeer waardevolle investering in mijn leven. Tijdens de drie dagen worden er zoveel dingen duidelijk over jezelf, wat heel veel verlichting biedt. En dan praat ik niet alleen over een effectiever manier van communiceren. Ook met betrekking tot mijn persoonlijke ontwikkeling is deze cursus enorm zinvol geweest. Ik zou dan ook iedereen willen aanraden om deze cursus te volgen. Dit is absoluut een verrijking.

Sander Duijts, projectmanager, Deventer

De training is verre van 13 in een dozijn. Ik heb inzicht gekregen in mijn belemmerende overtuigingen. Ik ben me bewust geworden dat ik vaak oordeel over anderen en nog vaker over mijzelf. De wijze waarop je door simpele oefeningen contact maakt met andere cursisten is in het begin eng maar wordt naar mate de training duurt steeds vertrouwder en fijner. Door de bijzondere manier van contact heb ik mijn hart kunnen openen en mijzelf laten zien zoals ik echt ben zonder dat ik afwijzing ervaar van anderen of dat ik mijzelf heb afgewezen. De training is een fijne afwisseling tussen theorie en gewoon “aan de gang gaan”. Ik ben me nu bewust dat ik kan communiceren vanuit “het hier en nu” zoals het is.

Gerard Vervoort, meubelrestaurateur, Gemert

Ik heb de training als erg positief ervaren, ongedwongen sfeer, tijd voor uitleg en feedback. Ik sta daardoor bewuster in het leven, over wie ik ben in contact met mezelf en anderen. Aandacht voor mijn eigen gevoel. Ik ben me bewust geworden en dat ik keuze heb, hoe ik omga met negatieve gevoelens en gedachten. Meer in het hier en nu. Rust en ruimte en tevreden voor en met mezelf.

Andries Liemburg, projectleider, Provincie Flevoland, Lelystad

De cursus mindful-spreken van Richard Buijtenhek biedt een veilige omgeving om vanuit jezelf en in goed contact met de anderen voor een groep te spreken. Gedurende drie dagen krijg je opbouwende reacties van je medecursisten en Richard. De nadruk op rust en vertrouwdheid voorkomt dat je jezelf verliest in alleen woorden. Het is mij heel goed bevallen.

Regressietherapeut, Hoofddorp

Veel van de oefeningen had ik al eerder gedaan, bij mijn opleidingen. Ik heb geleerd nóg beter op mezelf te vertrouwen. Ik heb kunnen oefenen om voor een groep te spreken en merkte dat het goed ging.

Uitvaartverzorgster regio Kennemerland

Ik ben de training Mindful Spreken gaan doen omdat ik door mijn werk als uitvaartverzorgster soms in de uitvaartdienst een (letterlijk) sprekende rol heb. Tijdens een uitvaart zijn de gedachten aan de dierbaren die mij zijn ontvallen, er natuurlijk ook. Dit kan soms leiden tot emoties die op dat moment ongewenst zijn voor de nabestaanden, belangstellenden en voor mij. Soms raken de emoties van anderen mij tijdens mijn werk, wordt er een gevoelige snaar geraakt. Het is in de uitvaartbranche over het algemeen ongebruikelijk dat de uitvaartverzorger emotionaliteit laat zien tijdens de uitvaartdienst. De driedaagse training heeft mijn belemmerende overtuigingen geraakt en zichtbaarder voor mij gemaakt. Ik ben hierdoor beter in mijn eigen kracht komen te staan. Ik ga oefenen met alles wat ik in deze drie dagen heb geleerd, want een pasklare oplossing is er voor mij natuurlijk niet. “Weten” is de eerste stap naar een nog betere manier van spreken tijdens uitvaartdiensten. Ik ben de fijne mensen in de groep en Richard dankbaar voor alles wat er tijdens de training mocht zijn.

Frank, Controller, Provincie Flevoland, Lelystad

Ik heb onlangs de training Mindful Spreken gevolgd bij Richard Buijtenhek en ben hier zeer te spreken over. Ik had al eerder een communicatiecursus gevolgd en was aangenaam verrast door de combinatie van theorie en praktijk, die totaal anders is dan de reguliere communicatietrainingen. Deze cursus had een meer spirituele benadering en met name het niets moeten en ervaren sprak mij zeer aan. De veilige en aangename sfeer die Richard creëert was erg prettig om te ervaren, waardoor je volledig jezelf kunt zijn en op aangename wijze aan je belemmerende overtuigingen kunt werken. Ik heb mezelf een stuk beter leren kennen door deze cursus en het heeft mij getriggerd om op dit gebied meer te gaan ondernemen om mijzelf in de toekomst nog verder te kunnen ontwikkelen. Ik kan iedereen dan ook aanraden om deze mooie ervaring zelf mee te maken en om de cursus als startpunt te beschouwen voor een verdere persoonlijke ontwikkeling.

Ine Blokdijk, Haarlem

The most precious gift we can offer others is our presence. When mindfulness embraces those we love, they will bloom like flowers. Thich Nhat Hanh

Bovenstaande tekst is voor mij de kern geweest van de cursus Mindful Spreken die ik bij Richard Buijtenhek gevolgd heb. Deelnemers starten de cursus met de drukte en stress van het dagelijks leven nog volop voelbaar aanwezig. Richard neemt je meteen vanaf het begin mee naar een mooie bron: het Hier en Nu. Met op het oog eenvoudige oefeningen en technieken pel je langzaam jouw belemmerende overtuigingen af die je kunnen hinderen bij jouw communicatie. Door het 3 dagen durende proces van delen en aandacht schenken in het hier en nu ontstaat er wat Thich Nhat Hanh zo mooi beschrijft: iedereen lijkt te ontluiken en tot bloei te komen en dat was voor mij bijzonder waardevol om te ervaren en te zien ontstaan bij mijn medecursisten. Iets om nooit meer te vergeten.

Deelneemster dagworkshop Mindful Spreken

Ik vond het sowieso weer erg veilig en ik heb veel kunnen uitproberen. Het resultaat mocht er dan ook zijn, vind ik! Het werkt nog door in denken en voelen. Wat is het nu precies dat blokkeert; heeft het te maken met het onderwerp, met het publiek en welke items daarin dan? Ik ben druk in onderzoek. Ga alles opschrijven en de zoektocht gaat verder… Deze manier zet vooral aan tot reflectie.

Frans Bouwmeester, stucadoor, Boskoop

Ik heb de cursus als zeer prettig ervaren, het was erg leuk om een aantal dagdelen met een groep mensen bij elkaar te zijn en de verbinding met elkaar aan te gaan. Wat heb ik geleerd op de cursus? Kortgezegd leer je voor een groep te spreken door contact met je hart en contact te maken met de mensen in de zaal. Vanuit deze innerlijke rust leer je met bezieling te spreken over de dingen die van binnenuit verteld moeten worden. Ook leer je dat stilte hierbij even belangrijk kan zijn als spreken. Kortom een stap in de goede richting voor mijn zelfvertrouwen in de communicatie met ander mensen en ik denk een aanrader voor heel veel mensen.

Marcia van Vliet, rebalancer, Bloemendaal

Lieve Richard, Je training Mindful Spreken heeft me zoveel dichter bij mezelf gebracht, ik neem de warme gevoelens van samen zijn in wat we in de groep met elkaar hebben geopend in m’n hart met me mee. Het leuke was dat direct na de training onderweg naar huis mensen me spontaan gingen groeten met een glimlach, en ik kon het beantwoorden met een glimlach: – Ik zie je – ik zie mij – oftewel Ik zie mezelf in de ander en de ander ziet zichzelf in mij. Dank je Richard!

Betty van Voorst, Zandvoort

Een drie daagse training, mijn gevoel van te voren was spannend, beetje nerveus maar ook er naar uit kijken, de hoop hebben dat het iets moois voor mij zou brengen en dat heeft het zeker gedaan. Wij waren met 7 mensen, mensen die je niet kent, maar die na drie dagen allemaal op hun manier een stukje van je leven zijn geworden. Mensen die stuk voor stuk zichzelf puur hebben laten zien en dat geeft vertrouwen niet alleen in jezelf maar ook in de ander. Ik heb geleerd om zonder na te denken iets te vertellen uit je gevoel, wat vaak de mooiste verhalen en boodschappen opleverden. Ik heb gehuild, gelachen, intieme zaken gedeeld, het heeft me allemaal een rijker mens gemaakt. Er zijn belemmerde overtuigingen die wij allemaal in ons hebben, en ons vaak de mooie dingen van het leven niet laten zien, omdat ze ons bang en voorzichtig maken, deze hebben we aangepakt, mee gewerkt en hopelijk voorgoed weggewerkt, in ieder geval ben ik er nu van bewust welke het zijn. Het zou mooi zijn als de mensheid op deze manier met zichzelf aan de gang gaat. Het zou een wereld opleveren van meer begrip, openheid, eerlijkheid, maar vooral met gevoel naar elkaar. Ik ben blij dat het op mijn pad is gekomen en de moed heb gehad om er aan mee te doen.

Een deelneemster die net de training had gedaan

Ik heb een nieuwe baan!!!!!!!!!!! Het was een pittig gesprek met wel 5 personen tegenover me, maar wat geeft dat als je zojuist een training van Richard gevolgd hebt :-)

Aagje Spierieus, gastvrouw begrafenisonderneming, Zandvoort

Transformatie Coaching:
De coaching heb ik als heel leerzaam, vertrouwd en heel prettig ervaren. Veel geleerd en daar bedank ik je voor.

Mindful spreken:
Heb de training Mindful Spreken ervaren als heel leerzaam en ook dat ik niet de enige ben die tegen deze dingen aanloopt. Ben heel blij dat ik het ervaren heb en ben zeker al begonnen het in praktijk te brengen. Heb veel gewerkt sinds de training en was heel bewust aan het werk. Zal blijven oefenen en merk dat het ook werkt en ben zeker zelfverzekerder geworden. Dat voel ik aan alles.
Ben ook blij dat ik jou heb ontmoet, het was puur op intuïtie dat ik reageerde op jouw stukje in de krant. De mensen vragen ook hoe ik zo bij jou terecht gekomen ben. Zoals je bij de eerste kennismaking al zei, ben ik ook blij dat jij op mijn pad gekomen bent met zoveel vertrouwen. Dat maak je niet vaak meer mee.

Ben je ook benieuwd wat RBTC Coaching voor je kan betekenen? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Coach en trainer in de Randstad

Zandvoort, Bloemendaal, Overveen, Heemstede, Haarlem, Santpoort, Velsen, Velserbroek, IJmuiden, Aerdenhout, Bentveld, Bennebroek, Amsterdam, Amsterdam-Zuidoost, Amstelveen, Diemen, Weesp, Ouderkerk aan de Amstel, Badhoevedorp, Halfweg, Zwanenburg, Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Aalsmeer, Kudelstaart, Uithoorn, Mijdrecht, Noordwijk, Noordwijkerhout, Lisse, Hillegom, Leiden, Den Haag